Cykla i Åsnen's nationalpark

Åsnen runt är en cykelled som är 140 km lång och tar dig genom Sveriges senaste nationalpark. Du cyklar genom orterna Växjö, Alvesta, Ingelstad, Urshult och Torne.

Naturen runt Åsnen är omväxlande och visar verkligen upp det sydsvenska slättlandskapet.
När du reser genom Åsnen möts du av fina bokskogar, äppelodlingar, våtmarker och en övärld som skapar en helt egen insjöskärgård. Åsnen bjuder på ett rikt växt- och djurliv. Runt sjöar samlas fåglar som havsörn, fiskgjuse och storlom och i de gamla ihåliga träden hittar de annars hotade insekterna en plats att trivas vid. Det finns cirka 20 fiskearter i området där de vanligaste är abborre, mört och björkna men man finner också gös, gädda och brax.


Stora delar av Åsnen runt går på bilfri väg och är väl utmärkt med skyltar. Vägarna varierar från nedlagda banvallar till sjönära cykelvägar. Längs med leden hittar du caféer, rastplatser, kulturbygder och olika sevärdheter att ta pauser vid. Ett populärt stopp för en bensträckare är Trollberget. Här kan du vandra omkring på de trollska skogsstigarna eller ta en fika med utsikt över sjön. Vill du göra en resa bakåt i tiden rekommenderar vi att man stannar vid Huseby bruk och upplever den välbevarade bruksmiljön.

Åsnen runt kan med fördel delas upp i flera etapper och övernattningsmöjligheter finns på flera platser. Det finns möjlighet att boka färdiga paket med hyrcykel, boende, enklare måltider och karta via denna länk: Åsnen runt på 4 dagar.

För mer information om Åsnen besök Åsnens besöksguide.

 

Cykelpaket

Åsnen runt på 4 dagar


Åsnen boken 
Beställ den populåra Åsnen boken här.

Hyra cykel
Du kan enkelt hyra cykel hos RentBike.se så att du kan cykla hela Åsnen runt från Växjö och lämna cyklarna vid en destination utmed leden. Vi erbjuder hyra av vanliga cyklar, mountainbike, elcyklar, barnvagnar och andra cykeltillbehör. 

Transport av cyklar

Vi kan erbjuda utkörning och hämtning av cyklar längs med hela leden. För mer information kontakta oss på +46 73-5536158 eller info@rentbike.se.