Så förbereder ni er

Planerar du en cykelsemester tillsammans med en partner, familjen eller vänner? Många väljer cykeln som färdmedel för att upptäcka nya cykelleder under sommarmånaderna. Semestern blir både aktiv, rolig och upplevelserik från cykelsadeln! Innan ni ger er av är det viktigt att tänka på vissa förberedelser. Det gör att cykeläventyret blir lyckat och att ni avslutar semestern med härliga minnen att se tillbaka på. 

 

1. Planera cykelsemestern i tid

Genom att planera i tid och bestämma er för en utgångspunkt för cykelsemestern har ni gott om tid att hitta de cykelrundor som ni vill utforska, sevärdheter att besöka, restauranger och kaféer, och övernattningsställen. Glöm inte att boka rum i tid ifall ni cyklar under högsäsongen. Att packa blir enklare och roligare om ni i förväg bestämt vad som behövs och inte behöver stuva ner allt i väskorna i sista stund.

2. Drick och ät väl – håll cykelhumöret och hälsan uppe

Se till att vattenflaskorna är välfyllda så att ni kan få i er tillräckligt med vätska. Under varma, soliga dagar behöver vi fylla på med vätska ofta. Använd gärna vätskeersättningstabletter i vattnet om ni svettas mycket. Se också till att ha med tillräckligt med mat för att fylla på energi under cyklingen. Müslibarer, energibarer, nötter och banan är exempel på energirik mat som är lätt att ha med sig. 

3. Cykla säkert – håll koll på varandra och trafiken

Runtom i Sverige finns flera långa, fina cykelleder utan biltrafik. Där är det lättare att slappna av och passar särskilt bra för familjesemester. Väljer ni att cykla längs en trafikerad väg, håll er nära högerkanten. Håll koll på barnen som riskerar att råka vingla ut i vägen om de blir distraherade av något. Höjer ni tempot så cykla inte för nära varandra ifall cyklisten framför skulle behöva bromsa hastigt. Sätt på cykellamporna och ha gärna på er färgstarka kläder om det börjar regna eller skymningen kommer. 

4. Prata med andra cyklister och ha ett öppet sinne

De bästa upplevelserna brukar vi få tillsammans med andra och cykelgemenskapen är speciell. Prata med cyklister längs vägen och hjälp till om någon ser ut att ha problem. Nästa gång kanske det är er tur att behöva hjälp. 

5. Packa rätt kläder till cykelsemestern

Välj kläder som är lätta att packa och gärna anpassade till cykling eller sportiga aktiviteter. Bland dessa bör det finnas till exempel: 

• Regnkläder

• Extra ombyten av t-shirts/linnen

• Vindtät jacka

• Shorts och långbyxor

• Underkläder och strumpor 

• Badkläder och badhandduk 

• Eventuellt handskar för att undvika skav

Har ni planerat att cykla långt är cykelbyxor med vaddering rekommenderade för att slippa få ont av lång tid spenderad på sadeln! Försök att inte packa för tungt, och se till att ryggsäcken eller cykelväskorna är rätt packade för balans och komfort. 

6. Bra-att-ha packning till cyklingen – Glöm inte solskyddet 

Fundera på vad ni kommer att ha användning för under cykelsemestern och skriv en packlista för att komma ihåg allt. Här är tips på saker som kan vara bra att ha med sig: 

• Vattenflaskor. Fyll på dem vid varje tillfälle ni får.

• Laddare och eventuellt powerbank till mobiltelefonerna

• Solkräm och solglasögon

• En fysisk karta om ni ska utforska nya vägar, ifall mobilen inte skulle funka

• Picknick eller mat anpassat till hur länge ni ska cykla 

• Underhållning till barnen om ni ska stanna till vid exempelvis en strand

• Hygienprodukter som tandborste, tandkräm och tvål om ni ska övernatta

• Lås och cykelhjälm – hyr ni cyklar via RentBike.se ingår dessa i priset

• Kontanter

• Sittunderlag

7. Anpassa cykeldistansen efter din förmåga

Cykla är roligt – men ta det lugnt och pausa ofta om inte alla av er är vältränad cyklister. Särskilt om du planerat att cykla i flera dagar med övernattning. Då vill du inte vakna tredje dagen och ha sådan träningsvärk att cyklingen plötsligt inte känns kul längre! 

8. Välj rätt cyklar för äventyret – Boka cykel på nätet

Ska ni cykla på platt asfalt, uppför många backar, på gropiga grusvägar eller en blandning av allt? Välj en cykel i rätt storlek och modell för dig som person och för cykelturen ni planerat. Genom att hyra cyklar på RentBike.se kan ni välja mellan till exempel mountainbikes, dam- och herrcyklar, barncyklar och elcyklar. Genom att använda er av cykeluthyrning slipper ni tänka på att ta med cyklar på bilen, och kan även smidigt åka tåg eller buss till resmålet varifrån er cykelsemester ska utgå. 

9. Använd alltid cykelhjälmen  

Var ett gott föredöme och behåll alltid cykelhjälmen på huvudet när du cyklar. Hjälmen ska vara knäppt under hakan och sitta stadigt på huvudet. Se till att barnens hjälmar också sitter bra på deras huvuden och att de alltid har dessa på vid cykling. 

10. Utforska och ha roligt – Njut av cyklingen, naturen och upplevelserna 

Sist men inte minst, håll ögonen öppna för alla fantastiska sevärdheter, natur och upplevelser som väntar er längs vägen. Våga utforska längs vägen, improvisera och stanna till för att ta bilder. Det är resan som är viktigast, inte målet! 

 

Åsnen runt på 4 dagar

Läs mer

 

Sydostleden

Läs mer